Totalt 175 ledamöter röstade för att avsätta von der Leyen, medan 360 röstade nej och 18 avstod.
”När yttre krafter försöker destabilisera och splittra oss är det vår plikt att svara i enlighet med våra värderingar. Tack och länge leve Europa”, skriver hon själv efteråt på X.
Omröstningen hade drivits fram av ytterhögern, formellt med anledning av kritik mot hennes agerande under coronapandemin, men också anklagelser om att kommissionen skulle ha lagt sig i val i bland annat Rumänien och Tyskland.
”Pajasfasoner”
Att von der Leyen skulle klara sig var väntat på förhand, sedan såväl socialdemokrater som liberaler bestämt sig för att stötta henne, trots viss kritik mot vad som framför allt anses vara neddragna ambitioner på klimatområdet.
”Vårt stöd i dag är inte ett frikort till kommissionen. Vi kommer inte att stå tysta bredvid om klimatpolitiken fortsätter monteras ned och samarbetet med extremhögern fördjupas”, säger Heléne Fritzon (S) i ett uttalande via sms.
”Pajasfasoner från ECR”, hälsar i sin tur Karin Karlsbro (L), med hänvisning till att det var en ledamot från SD:s partigrupp ECR som låg bakom misstroendeomröstningen.
M-kritik mot SD
Av de svenska ledamöterna fick von der Leyen stöd av M, KD, S, L, C och MP. De två V-ledamöterna valde att avstå från att rösta, medan SD:s tre ledamöter var ensamma svenskar om att rösta för att fälla von der Leyen.
–Jag är förvånad att så många springer till hennes försvar, sade Charlie Weimers (SD) till TT inför omröstningen.
SD:s ståndpunkt kritiseras av The Moderate Party.
–De talar ofta om att de vill visa regeringsduglighet och det här är en avgörande dag för detta: hur kan man anse att EU ska stå ledarlöst när vi just nu hotas av Trumps tullar och pågående krig i Ukraina? sade Tomas Tobé (The Moderate Party) till TT tidigare i veckan.